Κοκκαλένιο

Σου δίνω κοκκαλένιο... Μου δίνεις σιδερένιο;

Σιδερένιο

Επιστροφή στην αρχική μας σελίδα!


Ας γνωρίσουμε τα δόντια μας!
Καθρέφτη, καθρεφτάκι  μου...
Σε τι μας χρειάζονται;
Πώς είναι φτιαγμένα τα δοντάκια μας;
Αρρωσταίνουν ποτέ;
Πώς μπορούμε να τα φροντίσουμε;
Παιχνίδια!
Προσωπικό ημερολόγιο
Δημιούργησε το δικό σου οδοντιατρείο
Η δική σου οδοντοστοιχίαs
Φτιάξε κολλάζ
Παίξε με τα δόντια
Πειράματα!
Βρες την κρυμμένη ζάχαρη
Μάθε να χρησιμοποιείς το οδοντικό νήμα
Τι θα συμβεί αν...
Στοματικό διάλυμα, πώς μας προστατεύει;
Παίζοντας με τις λέξεις!
Παροιμίες
Ποιήματα
Αινίγματα
Αποφοίτηση!
Απονομή διπλώματος

Ομάδα δημιουργίας ιστοσελίδας:
Βαϊοπούλου Χαρίκλεια - Παναγιώτα
Γιώτα Στεφανία
Λαμπαδάρη Μαρία
Τσομπάνη Κωνσταντίνα

Κακές τροφές              Καλές τροφές

Σκέψου!

Ποια από τις παραπάνω ομάδες τροφίμων μπορεί να προκαλέσει ασθένειες στα δοντάκια μας;

Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν! 

Τι θα πει η παραπάνω φράση; Ότι είναι προτιμότερο να προλαμβάνουμε μια δυσάρεστη κατάσταση, παρά να προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να τη θεραπεύσουμε. Πώς μπορούμε να προλάβουμε τις ασθένειες των δοντιών μας;

Δόντι Τριγυρίζω, τριγυρίζω, όλο το στόμα καθαρίζω!

Όπως είπαμε, μετά από κάθε γεύμα, η μικροβιακή πλάκα αυξάνεται. Για να βοηθήσουμε τα δοντάκια μας, μας βοηθάνε δύο πολύ καλές φίλες μας: η κυρία Οδοντόβουρτσα και η κυρία Οδοντόπαστα. Κάθε φορά που τρώμε κάτι, καλό είναι να τα βουρτσίζουμε. Προσοχή! Το βούρτσισμα δεν πρέπει να αποτελεί αγγαρεία, αλλά είναι μια ευχάριστη συνήθεια, που αφήνει μια αίσθηση δροσιάς στο στόμα. Το σωστό βούρτσισμα σημαίνει ότι φροντίζουμε να καθαρίζουμε και τις τρεις επιφάνειες των δοντιών μας αλλά και τη γλώσσα μας, χωρίς δύναμη, για να μην τα τραυματίσουμε. Συνήθως χρειαζόμαστε περίπου 3 λεπτά για να καθαρίσουμε τα δοντάκια μας καλά. Για να υπολογίζεις εύκολα τον χρόνο αυτό, να ένα έξυπνο κόλπο: Κάθε φορά που πλένεις τα δόντια σου, επανάλαβε σιωπηρά τρεις φορές την αλφαβήτα (Επ! όχι γρήγορα!).

 

Όπου δεν φτάνουν οι κυρίες Οδοντόβουρτσα και Οδοντόκρεμα, φτάνουν οι κύριοι Οδοντικό Νήμα και Στοματικό Διάλυμα, γι’ αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε να ζητάμε τη βοήθειά τους! 

Κακές τροφές Προσοχή στις τροφές! Δεν είναι όλες τους υγιεινές!

Πέρα από τη στοματική υγιεινή, θα πρέπει να φροντίζεις, ώστε να έχεις ισορροπημένη διατροφή, απαλλαγμένη από μεγάλα ποσά ζάχαρης.

Η ζάχαρη που περικλείεται στις τροφές και στα ποτά κάνει μεγάλο κακό στα δόντια. Στην πραγματικότητα το βασικό ζήτημα είναι η συχνότητα της κατανάλωσης της ζάχαρης και η διάρκεια της "παρουσίας" της στο στόμα. Για παράδειγμα, είναι σαφώς προτιμότερο να καταναλώσεις μεγάλη ποσότητα ζάχαρης σε σύντομο χρονικό διάστημα και έπειτα να καθαρίσεις τα δόντια σου παρά να κρατήσεις μία καραμέλα ή μία τσίχλα που περιέχει ζάχαρη, για πολλές ώρες στο στόμα σου. Προφανώς θα πρέπει να αποφεύγεις την υπερκατανάλωση τροφών οι οποίες λόγω της σύστασής τους έχουν την τάση να κολλάνε στα δόντια (όπως σταφίδες, λουκούμια, μαστιχωτά γλυκά, καραμέλες κ.λ.π.).

Επίσης οι χυμοί των φρούτων και τα ίδια τα φρούτα, αν και άριστες θρεπτικά τροφές, περιέχουν μια ουσία, η οποία είναι βλαβερή για τις επιφάνειες των δοντιών. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να πιεις χυμούς και να φας φρούτα, αλλά να το κάνεις σε σύντομο χρονικό διάστημα! Και φυσικά, το ιδανικό είναι να ακολουθήσει το πλύσιμο των δοντιών!

ΟδοντίατροςΈναν σύμμαχο έχω εγώ, τον καλό μου οδοντογιατρό!

 Η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο έχει ουσιαστική σημασία όχι μόνο για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, αλλά και για τον γενικό έλεγχο όλου του στόματός σου. Ο γιατρός θα κοιτάξει τα δοντάκια σου, θα τα καθαρίσει, αν χρειαστεί, θα σου δώσει συμβουλές και θα κάνει τα δόντια σου πιο δυνατά με τη φθορίωση. Το φθόριο είναι μια ουσία, που κάνει την αδαμαντίνη πιο δυνατή, άρα πιο δύσκολο να την καταστρέψουν τα οξέα. Οπότε μην ξεχνάς 2 φορές τον χρόνο να επισκέπτεσαι τον καλό σου φίλο!

 

Μέχρι να κλείσεις ραντεβού με τον δικό σου οδοντίατρο, δες τι σε συμβουλεύει ένας άλλος γιατρός!

http://www.youtube.com/watch?v=sFbEWP3FqX0-


Επιστροφή στην κορυφή