Κοκκαλένιο

Σου δίνω κοκκαλένιο... Μου δίνεις σιδερένιο;

Σιδερένιο

Επιστροφή στην αρχική μας σελίδα!


Ας γνωρίσουμε τα δόντια μας!
Καθρέφτη, καθρεφτάκι  μου...
Σε τι μας χρειάζονται;
Πώς είναι φτιαγμένα τα δοντάκια μας;
Αρρωσταίνουν ποτέ;
Πώς μπορούμε να τα φροντίσουμε;
Παιχνίδια!
Προσωπικό ημερολόγιο
Δημιούργησε το δικό σου οδοντιατρείο
Η δική σου οδοντοστοιχία
Φτιάξε κολλάζ
Παίξε με τα δόντια
Πειράματα!
Βρες την κρυμμένη ζάχαρη
Μάθε να χρησιμοποιείς το οδοντικό νήμα
Τι θα συμβεί αν...
Στοματικό διάλυμα, πώς μας προστατεύει;
Παίζοντας με τις λέξεις!
Παροιμίες
Ποιήματα
Αινίγματα
Αποφοίτηση!
Απονομή διπλώματος

Ομάδα δημιουργίας ιστοσελίδας:
Βαϊοπούλου Χαρίκλεια - Παναγιώτα
Γιώτα Στεφανία
Λαμπαδάρη Μαρία
Τσομπάνη Κωνσταντίνα

Πώς λειτουργεί η τερηδόνα;


Σκέψου!


Παρατήρησε την παραπάνω εικόνα. Τι δείχνει; Σε ποιους παράγοντες οφείλεται η εμφάνιση της τερηδόνας στα δόντια;

 

Η πλάκα αρχικά έχει μαλακή σύσταση και μπορεί να αφαιρεθεί με το σωστό και τακτικό βούρτσισμα. Εάν αφεθεί, σταδιακά αυξάνεται σε ποσότητα και πυκνότητα, αποκτά σκληρότερη σύσταση και τελικά σχηματίζεται η λεγόμενη τρυγία (ή πέτρα). Η πέτρα, εφόσον σχηματιστεί, μπορεί να αφαιρεθεί μόνο από τον οδοντίατρο.

 

Η δόνα Τερηδόνα

Υπεύθυνη για την τερηδόνα είναι μια αόρατη λεπτή μεμβράνη, η «οδοντική μικροβιακή πλάκα» (μικρόβια),  που κολλάει πάνω στα δόντια και απομακρύνεται μόνο με το βούρτσισμα των δοντιών. Όταν όμως τα δόντια δεν βουρτσίζονται, η πλάκα αυτή γίνεται όλο και πιο πυκνή, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται στα δόντια όλο και περισσότερα μικρόβια. Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν ζάχαρη κάνει τα μικρόβια να παράγουν κολλώδεις ουσίες που αυξάνουν την πλάκα αλλά και οξέα που διαλύουν την αδαμαντίνη και προκαλούν τερηδόνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το δοντάκι μας να εμφανίζει στην εξωτερική του μεμβράνη μαύρα στίγματα. Η τερηδόνα είναι πιο συχνή στα μικρά παιδιά. Η πιο πιθανή αιτία που συμβάλλει στη γένεσή της είναι η οξύτητα.

Ουλίτιδα εγώ; Μα γιατί;

Το κύριο χαρακτηριστικό της ουλίτιδας είναι στην αρχή η διόγκωση των ούλων (με έντονο κόκκινο χρώμα) και η αιμορραγία κατά το βούρτσισμα ή και χωρίς αυτό. Η ουλίτιδα προκαλείται συνήθως από τα μικρόβια της «οδοντικής πλάκας». Καμιά φορά ίσως να οφείλεται σε άλλο παθολογικό πρόβλημα, όπως μια ορμονική διαταραχή, η οποία θα πρέπει να αποκατασταθεί ώστε να σταματήσει και η φλεγμονή στα ούλα. Στην παιδική ηλικία, καθοριστικός παράγοντας για την εμφάνιση ουλίτιδας (όπως και τερηδόνας) αποτελεί η έλλειψη στοματικής υγιεινής, σε συνδυασμό με τις κακές συνήθειες διατροφής.

 

Τα δόντια  μας κάνουν πλάκα!

Η τρυγία (πέτρα) είναι οδοντική πλάκα η οποία έχει παραμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα πάνω στα δόντια και έχει σκληρύνει. Δημιουργείται πάνω στα δόντια αφήνοντας τραχιά αίσθηση. Συνήθως βρίσκεται εκεί που συναντιούνται τα δόντια και τα ούλα και ανάμεσα στα δόντια. Επίσης βρίσκεται στο πίσω μέρος των κάτω μπροστινών δοντιών.

Σε αρκετές περιπτώσεις δεν αισθάνεστε την παρουσία της τρυγίας (πέτρας) στα δόντια και για αυτό το λόγο η επίσκεψη στον οδοντίατρο σε τακτά χρονικά διαστήματα κρίνεται αναγκαία. Η τρυγία (πέτρα) είναι πολύ σκληρή ουσία για να την αφαιρέσετε μόνοι σας με την οδοντόβουρτσα και γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να την αφαιρέσει ο οδοντίατρος με κατάλληλα εργαλεία καθαρισμού.

Σκέψου!

Ποια εικόνα δείχνει στοματάκι με ουλίτιδα και ποια με πέτρα; Ποια εικόνα δείχνει δοντάκια με τερηδόνα;


Ουλίτιδα Πέτρα Τερηδόνα

Επιστροφή στην κορυφή